In memoriam Jan Schouten
1 augustus 1930 – 19 december 2023
Opgegroeid in een gezin van 12 kinderen, onder wie 6 meisjes en 6 jongens, is Jan Schouten de ‘derde van boven’. Jan is vernoemd naar de vader van zijn moeder en kreeg de bijnaam ‘ondeugend Jantje’. Zijn moeder kon slecht boos op hem worden. Het gezin woonde op de ’s-Gravenbroekseweg 68 en Jan bezocht de openbare school op dezelfde weg, waar nu de Rokende Turf gevestigd is. Hij is tot de 4e klas op school geweest en ging niet meer naar school toen de oorlog begon. Er moest brood op de plank komen en de kinderen Schouten werkten hier allemaal aan mee. Op zondag, na de gezamenlijk bezochte kerkdienst, dronk het gezin Schouten koffie. Een grote en gezellige familie. De meeste kinderen uit zijn tijd kwamen met klompen naar school en ‘ondeugend Jantje’ ging uit balorigheid de klompen op de gang verwisselen.
Als de oorlog begint, gaat Jan klusjes doen bij de scheepswerf ‘De Waterlelie’ vlak naast het ouderlijk huis. Hij leert hier het vak scheepstimmerman in de praktijk. Hij heeft hier meer dan aanleg voor: wat zijn ogen zien, maken zijn handen al moet dat wel van hout zijn.
Jan trouwt met Jannie en zij krijgen 2 zonen, CorJan en Peter.
Van 1940 tot 1965 is Jan werkzaam bij scheepswerf ‘De Waterlelie’. Hierna komt hij in dienst bij de bouwbedrijven De Wilde en Bontenbal maar hier ligt niet de passie van Jan.
In augustus 1970 benaderde Henk Neeleman (vader van Mark Neeleman) Jan of hij er iets voor voelde om bootsman bij de ‘Roei- en Zeilvereniging Gouda’ te worden? (Mark was in die tijd als autodidact al aan het zeilen begonnen in zijn eigen piraatje). De toenmalige bootsman bij RZVG had net afscheid genomen en de vereniging zat te springen om een kundig man.
Alles kwam in een stroomversnelling terecht en voor de kerstdagen van 1970 had het gezin Schouten de dienstwoning al betrokken. Moeder Jannie ging de bar en het interieur onder haar hoede nemen en Jan wilde snel gaan verbouwen. De ‘ouwe rommel’ was niet alleen van toepassing op de sociëteit maar ook op de vloot. Gelukkig hadden Jan en Jannie makkelijke kinderen. CorJan en Peter legden zich meer en meer toe op het zeilen en dat gaat natuurlijk heel gemakkelijk met als achtertuin de ’s-Gravenbroekseplas.
Veel leden staken in die tijd, tijdens het opknappen, de handen uit de mouwen, want de saamhorigheid was enorm. Binnen 3 maanden was de eerste facelift uitgevoerd maar de druk bleef op het project staan. 1971 was een lustrumjaar en in april (had Jan in de kop) moest alles er gelikt uitzien. Dat was keihard werken gedurende die wintermaanden.
Jannie was een echte zakenvrouw. Zij draaide recordomzetten en het verenigingsleven bloeide helemaal op met soms wel 500 mensen in de sociëteit. Schoonmaken hoorde ook bij haar werkzaamheden, waarbij zij regelmatig ondersteund werd door vrouwelijke leden. De toenmalige jeugdleden hielpen mee bij feesten en partijen en het opruimen.
Toen Jan in 1970 aantrad bestond de vloot (ook ‘de oude rommel’) uit houten scheepjes. Het startschip ‘De Bolle Bok’ is als casco gekocht en eigenhandig door Jan afgebouwd en te water gelaten. In die tijd kwam er nog geen kraanwagen aan te pas. Een twintigtal houten optimisten zijn in de winters van de jaren 1973 en 1974 door Jan zelf gebouwd en ook de overnaadse prachtige singelwherry, de Dr. A. Scheygrond. Duidelijk een bootsman die geen ’nee’ kon zeggen tegen zijn Roei- en Zeilvereniging Gouda.
Voor de jeugdleden waren de zomers op de Roei en Zeil een walhalla. Hij leerde aan hen hun grenzen te bepalen, zorg voor boten en anderen te hebben, zelfredzaamheid op het water en nog veel andere zaken. Er was er maar 1 die dat in de gaten hield en de jeugdleden ondersteunde zonder dat ze dat door hadden. Dat was meneer Schouten – Ome Jan – Jan, de bootsman. Hij zag het wanneer ze niet opruimden, hij zag het wanneer ze te ver gingen in hun spel en riep hen dan tot de orde. Een bootsman, die tegelijk vader, leraar en instructeur was. Ruimdenkend en rechtvaardig streng. Jan is een sterk, markant en bijzonder betrokken mens en bootsman geweest voor de vereniging.
In 1995 hebben Jan en Jannie hun werkzaamheden neergelegd na een dienstverband van 25 jaar!
Boten bouwen is Jan zijn lust en zijn leven geweest. Het aantal scheepsmodellen is talrijk getuige de uitspraak op hun huis aan de Schinkeldijk te Reeuwijk: ‘m’n scheepjes op het droge’.
Met CorJan, Peter, Stan en Sjoerd Schouten is het DNA van Jan en Jannie doorgegeven. Peter en Sjoerd zijn tot op heden nog zeer actief op de Roei en Zeil.
De vereniging is het echtpaar Schouten uiterst dankbaar dat zij in 1970 de stap hebben gezet en wenst de familie sterkte toe met het verlies van hun (schoon)vader en opa.

(16 januari 2024 – Ineke Verkaaik-Hogervorst, voorzitter)
Comments are closed.